OVER MIJ

kraam Noorderparkfestival

 

 

 

 

Atelier
logo glass and more

Mijn naam is Esther de Beun, sinds november 2018 heb ik mijn hobby omgezet in een bedrijfje. Een tekst over mijzelf te schrijven vind ik erg moeilijk. Een paar jaar geleden had ik een eigen radioprogramma waarin ik veel interviews heb gedaan, dus heb ik een aantal vragen aan mijzelf gesteld en antwoord gegeven..

Wat doe je met je Glass and More?

Met Glass and More maak ik unieke sieraden voor elke portemonnee. Zo is er bij sommige hangers of ringen mogelijk om te kiezen tussen roestvrijstaal of zilver. Nadat ik te horen kreeg van “niet-sieradendragers” dat ze het zo jammer vonden dat ze het niet gingen dragen bedacht ik de lijstjes. Leuke hangers die in een lijstje geplaatst worden voor op een bureau of aan de muur of stiekem toch om je nek…

Wat is je favoriete materiaal om mee te werken?

Ik vind het zo wonderlijk om met glas te werken, het smeltproces is geweldig. Het uitproberen van glas smelten in combinatie andere materialen of middelen is een machtig mooi proces waar ik voorlopig niet op ben uitgekeken.

Gaat het ook wel eens mis?

Uh… ja, dat gebeurt helaas nog wel eens. Dan heb ik zo blij dat ik een mooi object heb gemaakt van glas, maar als ik dan in mijn atelier kom ligt het in stukken. Daar kan ik wel even van kapot zijn.

Waarom ben je met Hemeltranen gestart?

Hemeltranen is een onderdeel dat dicht bij mijn hart ligt. Het is ook de titel van mijn dichtbundel. Daarin staan o.a. gedichten die over het verlies van mijn ouders gaan.  Toen mijn ouders overleden wilde ik graag een herinnering aan hen. Ik had alleen geen honderden euro’s om daaraan te besteden. Vandaar dat een hemeltraantje al vanaf enkele tientjes mogelijk is.

Aan welke projecten heb je met veel plezier gewerkt de laatste tijd?

Het leukste zijn toch wel de opdrachten. Soms erg vaag, “doe maar iets artistieks dat niemand heeft” of “maakt niet uit als er maar paars in zit”. Ook een heel gerichte opdracht kan een uitdaging zijn. Pas had ik iemand die graag een hanger wilde met de Dordtse en Nederlandse vlag in elkaar. Dat is flink nadenken en uitproberen.

Wat vind je het tofste/mooiste aan je werk?

Er is zoveel tofs aan mijn werk, maar iemand blij maken met iets wat ik heb gemaakt is toch wel de nummer 1. Het zien dat het gedragen wordt is een toffe nummer 2.

Als je een sieraad of set klaar legt om te verwarmen heb ik in gedachten een idee hoe het er uit zal zien maar soms overtreft het mij verwachtingen. Alsof je een verjaardagscadeautje uitpakt. Zo leuk!

Wat is je favoriete YouTube-filmpje?

Dat is een moeilijke vraag, ik kijk graag naar 2 cello’s of the Piano Guys. Ik hou ervan om naar de cello te luisteren en te kijken. De emotie en techniek van degene die de cello bespeeld is fantastisch om naar te kijken. Ik heb niet echt een favoriet.

Waar kunnen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?

Een goede Scandinavische of Engelse detectiveserie. Een nachtje doorhalen met vrienden is al wel weer een tijdje geleden maar dat is geen probleem.

Wat is naast je werk belangrijk voor je?

Mijn gezin, familie en mijn vrienden. Maar ook even tijd voor mijzelf om te schrijven.  

Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?

Met een wijntje in mijn heerlijke stoel, voetjes omhoog terwijl een goede film op staat. In een heerlijk kookboek of een interessant boek over een techniek kan ik me ook helemaal verliezen.